Luc ten Klooster stamt uit een kunstenaarsfamilie, zijn grootvader was graficus en kunstschilder, zijn vader was beeldhouwer. Aanvankelijk koos hij voor een opleiding tot klassiek concertpianist. Maar de behoefte aan visuele kunstuiting bleef aanwezig. Opgegroeid met de analoge donkere kamer was voor hem de klassieke zwart-wit fotografie het vertrekpunt. Opdrachten voor portret- en reportagefotografie volgden al spoedig. De behoefte om de artistieke mogelijkheden van de negatieven verder te onderzoeken ontstond echter ook al snel. Daarbij werd hij geholpen door de op gang komende digitale revolutie, waarin beeldmanipulatie vrijwel onbegrensde mogelijkheden biedt. Hij experimenteerde ook met het langs digitale weg maken van (papier-) negatieven die hij vervolgens weer analoog in de donkere kamer afdrukte. Zijn werk is vaak nauwelijks nog 'fotografie' te noemen, het is voor hem een basis-medium om kunstwerken te maken in diverse vormen. Ter gelegenheid van enkele grote solo-exposities ontstond bij hem ook de behoefte om de fotografie helemaal los te laten en (mixed media) objecten en installaties te creëren. Hij exposeert regelmatig, de expositielijst is veel langer dan op deze site bij de exposities genoemd. In de fototijdschriften Focus , het Spaanse La Fotografia Aktual  en de Griekse bladen PhotoNet en Photo-book werden fotografie-portfolio's gepubliceerd.

Inspiratiebronnen voor zowel de onderwerpen als de uiteindelijke uitvoering worden veelal gevonden in een historische context, dat kan zijn b.v.in de mythologie, in de oude schilderkunst, maar ook in het eigen archief met foto's van 30 jaar of langer geleden waar een nieuwe vorm aan gegeven wordt. In het werk van Luc ten Klooster is de hoofdrol wel duidelijk weggelegd voor De Vrouw. 

In 2007 verscheen zijn boek 'She, a photo-essay' met een voorwoord van Sonja Barend. Met De Vrouw als enig onderwerp en met citaten van bekende schrijvers en filosofen.  In 2019 produceerde hij een boek rond zijn project 'En uit de Aarde verscheen de Mens' Voor beide boeken zie de betreffende informatiepagina's. 

Diverse werken zijn binnenkort via de webshop te koop. Als u daar niet op wilt wachten dan kunt u uiteraard altijd contact opnemen!  

Lid van de Limburgse Kunstkring

 

 

In wording: een nieuw foto- en videoproject 'The great silence in the Lunatic Asylum' 

 

In het vooruitzicht: deelname aan Kunstmaand Ameland 2019 van 1 t/m 30 november. Hier zal Luc ten Klooster in het Landbouw- en Juttersmuseum Swartwoude onder de titel 'Voetstappen in het zand' een foto-video-tekstproject presenteren rond de Amelandse legende van heks en strandjutter Rixt van het Oerd. 

 

Facebook: Luc ten Klooster Art Photography
Instagram @lucunique_art
Twitter: @luctenklooster