'Voetstappen in het zand'
Rixt van het Oerd door een andere bril gezien in het Landbouw- en Juttersmuseum Swartwoude.  De expositie is voorbij en de veiling van de doeken is voorbij. Van het boek is nog een beperkt aantal exemplaren te koop voor € 26 excl € 4,50 verzendkosten. Bestellen kan via de CONTACTPAGINA In november was de installatie een onderdeel van Kunstmaand Ameland 2019. 
De oer-Amelandse strandjutter en heks Rixt van het Oerd stond model voor de installatie die voor een groot deel uit fotografie bestaat.
Het is hier echter niet de stereotype oude heks die uitgebeeld is, maar een jonge vrouw die te maken krijgt met universele emoties zoals eenzaamheid, verlangen en liefde.
En zij laat zich daarom ook vertalen naar de tragiek van ons eigen leven.
Zij is door Luc ten Klooster uiteraard geplaatst in het landschap rond Ameland: de zee, de duinen, het Wad.
In de tuin van het museum was een opvallende opstelling geplaatst van maar liefst 17 grote fotodoeken van bijna 2 x 3 m waar de bezoeker doorheen kon dwalen.
Binnen in het museum werd o.a. een video-installatie vertoond.


'Voetstappen in het zand', expositie Rixt van het Oerd door Luc ten Klooster

Een indruk van de video-installatie die over vier schermen verdeeld te zien was. Een doorlopende en onderling voortdurend verschuivende projectie die de bezoeker onderdompelde in Rixt-emoties. 

 

Bezoekers konden gedurende de gehele periode van 1 november tot 29 maart een bod uitbrengen op de 17 onderstaande grote fotodoeken in de tuin. 
 

Van de expositiedoeken zijn er enkele nog niet verkocht, het gaat om de nummers 3 en 17.  Prijs: slechts € 90 per stuk.  Iemand die belangstelling heeft voor één van deze doeken mag zich melden. 

Hier kan tot 29 maart 2020 op geboden worden in het Landbouw- en Juttersmuseum Buren op AmelandHier kan tot 29 maart 2020 op geboden worden in het Landbouw- en Juttersmuseum Buren op AmelandHier kan tot 29 maart 2020 op geboden worden in het Landbouw- en Juttersmuseum Buren op AmelandHier kan tot 29 maart 2020 op geboden worden in het Landbouw- en Juttersmuseum Buren op AmelandHier kan tot 29 maart 2020 op geboden worden in het Landbouw- en Juttersmuseum Buren op AmelandHier kan tot 29 maart 2020 op geboden worden in het Landbouw- en Juttersmuseum Buren op Ameland. Rixt van het OerdRixt van het Oerd. Hier kan tot 29 maart 2020 op geboden worden in het Landbouw- en Juttersmuseum Buren op Ameland. Rixt van het Oerd, Amelandse legendeHier kan tot 29 maart 2020 op geboden worden in het Landbouw- en Juttersmuseum Buren Rixt van het Oerd, Amelandse legende. Hier kan tot 29 maart 2020 op geboden worden in het Landbouw- en Juttersmuseum BurenRixt van het Oerd, een Amelandse legende Hier kan tot 29 maart 2020 op geboden worden in het Landbouw- en Juttersmuseum Buren Rixt van het Oerd, een Amelandse legende Hier kan tot 29 maart 2020 op geboden worden in het Landbouw- en Juttersmuseum BurenRixt van het Oerd, een Amelandse legende Hier kan tot 29 maart 2020 op geboden worden in het Landbouw- en Juttersmuseum BurenRixt van het Oerd, een Amelandse legende Hier kan tot 29 maart 2020 op geboden worden in het Landbouw- en Juttersmuseum BurenRixt van het Oerd, een Amelandse legende Hier kan tot 29 maart 2020 op geboden worden in het Landbouw- en Juttersmuseum BurenRixt van het Oerd, een Amelandse legende Hier kan tot 29 maart 2020 op geboden worden in het Landbouw- en Juttersmuseum BurenRixt van het Oerd, een Amelandse legende Hier kan tot 29 maart 2020 op geboden worden in het Landbouw- en Juttersmuseum BurenRixt van het Oerd, een Amelandse legende Hier kan tot 29 maart 2020 op geboden worden in het Landbouw- en Juttersmuseum Buren
 

Fotoboek

In het boek is naast een groot aantal foto's en teksten/eigen gedichten ook de originele tekst in het Frysk opgenomen van de legende van Rixt zoals die is opgetekend door schoolmeester P. J. Braaksma in 1889 onder de titel 'Wylde Rixt fen 't  Oerd'.
62 pagina's full colour, liggend A4-formaat.
Verkoopprijs € 26. excl € 4,50 verzendkosten

Boek Voetstappen in het zand, Rixt van het Oerd, Luc ten Klooster

Pagina in De Amelander, februari-maart 2020

Rixt van het Oerd in De Amelander, februari-maart 2020

Reacties van bezoekers

 

Blog Hans van der VeekeBlog Hans van der Veeke