Lucunique Artnude

Naaktkunst. Als we daarbij aan een sculptuur of een schilderij denken vinden we het naakt als kunstuiting bijna vanzelfsprekend. 'We', dat zijn in ieder geval de mensen die gewend zijn kunst te kijken, musea te bezoeken en culturen te bestuderen. Daarbuiten blijft er natuurlijk altijd een categorie die het naakt om levensbeschouwelijke redenen afwijst. Als we aan fotografie denken fronsen echter veel méér mensen vaak de wenkbrouwen omdat associaties met erotisch getinte bladen of zelfs met pornografie op de loer liggen. Komt het omdat we geneigd zijn een foto meer 'levensecht' te vinden dan een schilderij of beeldhouwwerk? Omdat het naakt om die reden te dichtbij komt? Omdat er heel wat meer mannen op 'naakt' googelen dan vrouwen? Omdat die erotische fotobladen en prentbriefkaarten al verspreid werden vanaf het moment dat fotografie zijn intrede had gedaan eind 19e eeuw? En een ander publiek trokken dan de kunstminnende museumbezoeker? Fotografie kan echter, óók wanneer het om naakt gaat, een volwaardig kunstzinnig medium zijn. Over hoe wij in onze maatschappij tegen naakt aankijken verscheen een mooi artikel in De Correspondent

In mijn werk speelt het (vrijwel altijd vrouwelijke) naakt een grote rol. Fotografie is een ander medium dan schilderen, met weer andere mogelijkheden. Mogelijkheden die ik graag onderzoek en waarbij ik mij voortdurend ook de vraag stel of ik probeer te schilderen of dat ik tóch nog steeds met fotografie bezig ben. In de Engelse taal is een eenvoudig maar duidelijk begrip verschenen voor fotografie die geen fotografie meer is: 'Lens based art', kunst waar een foto aan ten grondslag ligt maar waarvan het eindresultaat heel ver van het klassieke begrip 'fotografie' af kan staan. Echter ook het 'ouderwetse' klassieke zwart-wit zónder verregaande digitale bewerking behoort nog altijd tot mijn favoriete bezigheden. 
Op mijn site is veel werk terug te vinden dat het artistiek naakt als basis heeft. De diverse portfolio's die in de loop der jaren bij mij rond het naakt ontstaan zijn, zijn echter zó omvangrijk dat ik besloten heb om er een aparte, meer internationaal gerichte website aan te wijden: 
www.lucunique-artnude.com. Neem eens een kijkje, een mening geven over dit onderwerp of over mijn werk mag!

 

Een naaktkunstwerk in opdracht: letterlijk Unique!

Voor wie zelf eens de hoofdfiguur in een kunstwerk wil zijn zonder ooit een modellencarrière te willen nastreven: Ik maak graag in opdracht (net zoals een kunstschilder dat doet) een uniek kunstwerk voor aan de wand, puur voor jezelf en/of je geliefde(n). In mijn geval op fotografie gebaseerd. Bij een opdracht lever ik na de fotoshoot, in tegenstelling tot veel fotostudio's, geen tientallen digitale bestanden of fotoafdrukken. Ik lever er zelfs helemaal géén, maar ik ga aan de slag om één kant-en-klaar kunstwerk af te leveren, in overleg passend binnen de stijl van je eigen woonomgeving. Dus ook passend bij je eigen (kleur)smaak. Kant en klaar gemonteerd op de wijze die jouw voorkeur heeft en waar je zelf een grote inbreng in hebt: als fine artprint in lijst, achter plexiglas, op aluminium, op canvas etc. Letterlijk Unique en uiteraard gesigneerd met certificaat. 
De gemaakte foto's mogen en zullen door mij nooit of te nimmer openbaar gemaakt worden op welke wijze dan ook (tenzij je daar expliciete schriftelijke toestemming voor zou geven) en worden vernietigd als het kunstwerk naar tevredenheid afgeleverd is. Overigens: naakt bestaat in vele gradaties, van 'open en bloot' tot (zeer) bedekt, van herkenbaar tot minder of onherkenbaar. Het kan zelfs bijna helemaal geabstraheerd worden. Je bent zelf degene die de grenzen stelt. Voor expliciete erotische fotografie is Lucunique NIET het juiste adres, maar dat moge uit de getoonde portfolio's al duidelijk zijn. Neem gerust vrijblijvend contact op om de mogelijkheden te bespreken!